Gitte Posborg er hver dag glad for at have hjulpet nogle unge mennesker på vej til læreplads og job i erhvervslivet. Sammen med de øvrige i teamet på oplæringscentret på Teglværket i Nørresundby, arbejder uddannelseschefen hver dag på at udvikle og ændre fokus hos elever, der er startet på TECHCOLLEGE i Aalborg, og som af mange forskellige årsager ikke lige har fået en læreplads til tiden.
– Vi motiverer de unge til at blive bedre til at sælge sig selv over for en arbejdsgiver, der skal se det hele menneske foran sig, når hun eller han som arbejdsgiver skal skrive under på en lærekontrakt.
På væggen på Gittes kontor hænger de værdier, som oplæringscentret arbejder med. Og den fælles måde at se tingene på blandt medarbejderne har gjort, at hit-raten med hensyn til at finde lærepladser til flest mulige unge er blevet bedre.
Har nogle udfordringer
– Alle skal ses og have anerkendelse som mennesker, og de fleste kan mere end de selv tror – men mange får ikke præsenteret sig selv godt nok, når de møder op ude i virksomhederne.
Oplæringscentret på TECHCOLLEGE hjælper alle, der har behov for det med at opnå en lærekontrakt – også dem, der uforskyldt har nogle udfordringer med i bagagen.
– Vi fortæller dem, at der er brug for dem i virksomhederne og det med ofte at komme for sent på arbejde om morgenen – det duer ikke. Det er vigtigt, at forventningerne bliver afstemt mellem virksomhed og lærlingene.
Gitte Posborg har stor forståelse for, at nogle unge ikke er bekendt med, hvad der sker på en arbejdsplads efter at have gået i en folkeskole i 9-10 år.
– Det er der heldigvis mange arbejdsgivere, der ved. De er flinke til at tage sig tid til de unge og tager hensyn, hvis der er nogen, der ikke fra dag et, passer ind i dagligdagen.
Ensartet indsats
Oplæringscentret på TECHCOLLEGE har fået indarbejdet nogle ensartede principper for indsats således, at instruktørerne, virksomhedskonsulenterne, SPS-vejledere* og dem, der coacher de unge, arbejder ud fra samme metoder og modeller.
– Det handler om, at vi træner at skrive ansøgninger, skrive Cv’er og være aktive ved samtaler på virksomhederne. Mange af de unge kan meget mere, end de tror og meget mere end de får fortalt når de sidder hos en kommende arbejdsgiver. Vi er med til at gøre dem til glade og stolte borgere. Når de vil fremad – så skal vi nok i fællesskab give dem succes.
Som Gitte Posborg udtrykker det:
– Nogle af de unge har brug for at møde en ven – når de skal ud i den virkelige verden, og den rolle påtager vi os gerne.