Indlæg: Sydbank Fonden uddeler legater til lærlinge for 1 mio. kr.

Cathrine Billund Kallehauge forklarer baggrunden for Sydbanks lærlingelegater, der uddeles i hele landet.

Sydbank Fonden sætter fokus på erhvervsuddannelserne og uddeler lærlingelegater i samarbejde med Sydbank. Der sættes stor pris på, at unge vælger en håndværksmæssig uddannelse og karriere.

– Vi belønner på landsplan for andet år i træk 70 lærlinge med legater på hver kr.15.000. Her i Nordjylland har vi igen i år udvalgt fem lærlinge i tæt samarbejde med vores kunder og lokalråd. Vi udvælger de lærlinge, der har fortjent en anerkendelse. Ikke kun fordi de klarer sig godt på det rent faglige område, men især fordi de som mennesker har udviklet sig og udstråler glæde ved deres fag og fungerer godt i organisationen.

Sådan fortæller Cathrine Billund Kallehauge, der er områdeassistent i Sydbank, Aalborg.

Sydbank har 12 områder i hele landet. Her i Nordjylland er afdelingen beliggende i Aalborg, hvorfra man servicerer hele regionen. I 1989 åbnede Sydbank i Vingårdsgade. Nu står afdelingen på tre ben inden for Erhverv, Private Banking og Privat – samlet i E-Huset ved Østre Havn med næsten 40 ansatte.

– På det område ligner vi de andre større banker, som heller ikke længere ligger på hvert gadehjørne. Vi er en bank med sønderjyske rødder, men vinder hvert år store markedsandele i det nordjyske – især indenfor erhverv, siger Cathrine Billund Kallehauge.

Med i legatfesten for første gang

 

Sydbank Fondens midler stammer fra afkastet på investerede midler, og der blev i 2023 uddelt over 13 mio. kr.

– En del af pengene går til de nævnte 70 lærlinge, og resten kan man søge som forening eller organisation. Vi kigger løbende på ansøgninger fra dem, der yder en god indsats lokalt, og hvor vi kan se et stærkt samarbejde.

Det er første gang, at Sydbank har allieret sig med SMVaalborg med hensyn til festlighederne i forbindelse med legatuddelingerne. Men da begge parter arbejder på at fremme interesser for at få en fremtid som håndværkere, er det naturligt at parterne har fundet sammen.

– Vi er stolte over at være med som bidragsyder ved den årlige festlige legatuddeling, der finder sted i byrådssalen i Aalborg. Rammerne er med til at vise de unge, at vi tager dem alvorligt, og vi gerne vil anerkende dem for det uddannelsesvalg, de har taget. Nogle gange på trods af skolens og forældrenes rådgivning.

– Som alle andre er vi bekendte med, at der bliver en kæmpestor efterspørgsel på unge med en erhvervsfaglig uddannelse, så det er vigtigt, at få flere til enten at tage en faglig uddannelse eller at kombinere uddannelsen med en studentereksamen – det er jo også er et tilbud.

– Vi kigger på dem, der har drive og som skal forme fremtidens erhvervsliv. De er rollemodeller og forbilleder for andre, der vil gå den håndværksmæssige vej.

Ud over legaterne til lærlinge finder Sydbank også elever på handelsuddannelserne, der opnår et studierejselegat på kr.10.000.

 

Sydbanks lærlingelegater blev stiftet i 2023 for at vise påskønnelse over for de unge, der uddanner sig inden for de praktiske fag. Indtil videre har Sydbank Fonden uddelt ca. 60 lærlingelegater på hvert 15.000 kr., som modtagerne kan bruge på f.eks. at videreuddanne eller opkvalificere sig eller andet, der har relation til deres fag. Det er et initiativ, som er blevet taget rigtig godt imod af både lærlinge og virksomheder.

I løbet af 2024 skal landet over uddeles 1. mio. kr. fordelt på 70 legater til lærlinge.

– Manglen på kvalificeret arbejdskraft er en stor bekymring for virksomheder i mange brancher, og vi håber, at vi ved at sætte fokus på erhvervsuddannelserne og lærlingeforløbende kan være med til at vende udviklingen. Vi ville være ilde stedt uden de dygtige faglærte, og det er det, lærlingelegaterne er et udtryk for, har Jess Olsen, formand i Sydbank Fonden tidligere udtalt på vegne af Sydbank.