Indlæg: Langt sejt træk at komme i gang

 

Nanna Aakjær Svendsen har længe vist, at hun gerne ville være selvstændig, og hun har forberedt sig ved at tage uddannelser, der fremmer iværksætteriet. Nu er det lykkes med virksomheden Intarsia Furniture, der bygger på møbeldesigns, som Nannas morfar møbelsnedker Jørgen Aakjær Jørgensen i sin tid stod bag.

– Jeg har altid haft et af hans borde – design nr. 55, med mig, hvor jeg har boet, og det er blevet beundret af mange af mine gæster.

– Og jeg vidste jo godt, at han var dygtig som møbelsnedker, og at hans designmøbler var blevet solgt i ind- og udland, og det var lidt synd, at det hele endte i 1982, da han lukkede værkstedet i Bramming ned – på et tidspunkt, hvor der ikke var nogen i familien, der ville føre det videre.

Til forskel fra morfaren, er Nanna ikke udlært håndværker. Hun har gennemført uddannelser inden for markedsføring, innovation og designledelse. Undervejs i studierne havde hun sammen med tre medstuderende etableret en virksomhed, der indeholdt en helt ny måde at give kunder på tøjjagt en viden om hvilke størrelser og designs, der ville passe deres specifikke kroppe.

Erfaring fra tidligere firma

– Vi var fire studerende med en god ide til en innovativ virksomhed. Det handlede om et digitalt prøverum, hvor kunder kunne gå ind i et prøverum og digitalt få indhentet præcise mål i forhold til det tøj, de skulle købe. Faktisk opnåede vi at få fondsmidler til at udvikle vores forretning. Af forskellige årsager lykkedes det os ikke at udføre vores plan, men jeg fik en masse erfaring og læring om at arbejde sammen med andre.

I baghovedet havde Nanna efter forsøget med det digitale prøverum, Rooms for Change, fortsat tankerne om morfarens arkitektoniske møbler. Og nytårsaften 2017 luftede hun tankerne for sin daværende kæreste og nuværende mand:

– Min morfar var en stolt og ærekær snedker, der satte kvalitet, æstetik og håndværket i højsæde. Han designede en række smukke borde, som tåler at blive relanceret. Det var mit nytårsforsæt for syv år siden.

Siden har det været et langt sejt træk at forme virksomheden, lægge strategien, finde producenter og de møbelforretninger, der kunne præsentere designmøblerne bedst muligt.

– Det er lykkes at komme ud til rigtigt mange af de eksklusive butikker, der under Corona-tiden var åbne over for nye tiltag, men så kom krisen med de øgede energipriser, der påvirkede hele værdikæden for alle producenter. Det påvirkede økonomien i mit firma så meget, at jeg i en periode ved siden af arbejdet med Intarsia Furniture tog arbejde som handicaphjælper.

Ville lykkes med møblerne

Det var en belastende tid for Nanna med over 70 timers arbejdsuger og et familieliv med to små børn og manden Mads.

– Det var en hård tid, og jeg måtte tage en beslutning. Jeg ville jo have at møbelvirksomheden skulle lykkes, og vejen frem ville være at få andre ind i firmaet med deres kompetencer og kapital. Jeg kan så gøre det, jeg er bedst til og få gavn af andres erfaringer med at drive virksomhed.

Derfor tog Nanna med bange anelser beslutningen om at stille op foran investorerne i Løvens Hule. Det skete i august sidste år og med succes. Tahir Siddique og Louise Herping Ellegaard købte tilsammen 20 procent af virksomheden for 500.000 kroner.

 

– Jeg var forinden lidt nervøs for at blive ristet af ”vilddyrene”. Så det var kæmpestort, at  to af dem ville være med på rejsen fremover. Det giver også bedre muligheder for at produktudvikle og lave mine egne designs og måske samarbejde med andre møbeldesignere, der vil med ind under brandet Intarsia Furnitures.

Nanna har allerede selv suppleret morfarens møbler med egne svævehylder, der nu sælges via en webshop. Fremover vil det dog være highend møbelforretninger, der skal sælge de større møbler, der lægger op til, at kunderne ser og mærker tingene, inden de køber:

Stolt af IV-legat

– Vi holder fast i strategien med, at vores større møbler fortjener at blive set og præsenteret

hos forhandlerne, der i forvejen har andre kendte danske møbler i butikkerne. Det er dem, vi gerne vil konkurrere med.

Nanna er i øvrigt stolt af, at hun i 2024 får årets iværksætterlegat fra SMVaalborg.

– Det er en dejlig anerkendelse og rart, at der er nogen, der har fået øje på Intarsia møblerne, fortæller en stolt Nanna på hjemmekontoret i Gjøl.

Hende firma skal i øvrigt snart flytte hjemmefra og ind i en erhvervspark i Pandrup, hvor også hendes mands familiefirma, Klarborgnisserne har til huse.

– For mig er det er en stor ære at genskabe morfars perfektionistiske og detaljerede møbler, og det gør vi med respekt for hans håndværk.

Produktionen af Intarsias borde foregår hos møbelproducent Aage Østergaard i Roslev ved Skive. Der er afsætningsaftaler med 25 møbelhuse i Danmark og en webshop, hvor de mindre designs præsenteres.

——————————————————————————————————————————————————————-

Intarsia blev stiftet 1948 af Jørgen Aakjær Jørgensen, der oprindelig var fra Fjerritslev.

Han var udlært møbelsnedker og fik bronzemedalje for sine kunnen på teknologisk institut.

Efter studier i Sverige påbegyndte han og hustruen Lis møbelproduktion i Bramming. Her blev flotte møbler fremstillet af op til 15 dygtige snedkere og møblerne blev solgt i det meste af verden.

I 1982 besluttede Jørgen at afvikle fabrikken. Fyrre år efter har Nanna taget arven op.