SMVaalborg har besøg Christian Den Fjerdes Laug i Aalborg.
Sådan lidt i det skjulte – med egen indgang i gården bag Jens Bangs Stenhus – op af trappen i det gamle vinlager på første sal – har Christian Den Fjerdes Laug sin hule. Der er naturligvis også adgang til hulen via Duus Vinkjælder, fordi det er jo her, at de fleste optagelser i lauget foregår.
I lokalet oser der af nostalgi, og der er en atmosfære, der gør besøgende benovede og i godt humør. 82 års Aalborg historie er koncentreret her i lokalet, hvor laugsstyrelsen – de op til 15 stolsbrødre – holder deres jævnlige møder.
40.000 personer er gennem tiden blevet optaget i lauget og blandt dem er astronauten Andreas Mogensen, som genbesøgte Jens Bangs Stenhus i forbindelse med 4.juli festen, hvor 36 nye blev optaget som laugs-medlemmer. Andreas Mogensen holdt i år festtalen i Rebild.
Lauget kan bryste sig af også at have optaget følgende personligheder: Danny Kaye, Victor Borge og Walt Disney foruden mange politikere som f.eks. Richard Nixon, George Bush senior samt Ronald Reagan og som lauget skriver på hjemmesiden – mange andre berømte skuespillere.
Og uanset hvem, der optages i lauget, skal det være festligt og uhøjtideligt, det der foregår i nøglebroderordenen.
– Faktisk er det meget spontant, det der foregår under ceremonien, selvom vi har er program, som vi følger, fortæller oldermand Niels Voss Hansen. Det er ham, der har hovedrollen under festivitassen, men de andre laugsbrødre har for vane at bryde ind med hurtige replikker for at bringe 0ldermanden ud af fatning.
Teatersport i kælderen
– Heldigvis kan jeg idømme de såkaldte stolsbrødre en vis ”straf”, hvis det går for vidt, fortæller Niels Voss Hansen med et glimt i øjet. Så Christian den Fjerdes Laug har faktisk lang tid før det kom på mode, gennemført deres unikke improvisationsteater, når nye medlemmer optages i det legendariske laug i Aalborg. Der er ikke længere så meget hype og pressedækning på begivenhederne i lauget, som der tidligere har været, og stolsbrødrene, der alle er over 60 år, er hverken youtubere eller influensere på de sociale medier.
– Vi holder fast i det ikke må være kedeligt at være med til vores events, og så må vi jo håbe, at de unge igen får blik for, at vores lille organisation er værd at holde øje med. Vi har sat en proces i gang for at få flere til at blive medlemmer af Christian den Fjerdes Laug.
Optagelsesceremonien har gennem alle årene fulgt samme mønster og har omfattet alle nye medlemmer, uanset disses rang og stand.
Bygger på alvorlige hændelser
Bag de festlige events og optagelser ligger der en mere alvorlig historie, der har rod i tiden under 2.verdenskrig i Aalborg. De tyske soldater havde indtaget Aalborg, som var en vigtig garnisonsby og porten til Norge.
De tyske soldater fandt i Jens Bangs Stenhus – i Duus Vinkjælder et miljø, der svarede til stemningen i de tyske ølstuer – de kendte hofbrauhauses. Det passede ikke den daværende værtshusholder Niels Kragh – farfar til den nuværende restauratør Peter Kragh – at der blev sunget tysk i kælderen.
Så han rettede henvendelse til de daværende politimyndigheder i byen: Sammen fandt de ud af, at hvis man lavede en forening, hvor det kun var medlemmer, der kunne komme ind, så var problemet med den tyske dominans løst. Kriteriet for medlemskab var dansk statsborgerskab – og så blev tyskerne forment adgang.
Kun adgang for danskere
Christian Den Fjerdes Laug blev således stiftet den 16. december 1942 i Duus´ Vinkjælder i det prægtige renæssancehus Jens Bangs Stenhus. Man erklærede vinkælderen for klublokale og skabte dermed et fristed for ”sande danskere”, som man sagde.
– Den ordning var de tyske soldater meget imod, og der var faktisk senere under krigen en bombesprængning, der gik ud over Jens Bangs Stenhus. Men det satte ikke en stopper for, at de danske medlemmer også efterfølgende listede ind af bagdøren for at nyde en øl i fredeligt selskab.
Efter krigens afslutning havde lauget egentligt mistet sin mission og stod over for at nedlægge sig selv. Men politiske kræfter i Aalborg opfordrede lauget til at fortsætte aktiviteterne og fortsat sætte Aalborg på landkortet.
– Lauget skulle på Aalborg Bys vegne give byens borgere mulighed for optagelse og byens særlige gæster en speciel form for velkomst. Samtidig blev der åbnet mulighed for, at også andre end danskere kunne optages som medlemmer. Lauget blev en selskabelig forening, der også havde til formål at yde bidrag til personer eller foreninger i lokalsamfundet, der manglede midler.
Formålet blev ændret
Lauget udviklede sit virke, og stolsbrødrene fik de særlige farverige kapper og kæder, der skal bæres under ceremonierne. De mange medlemskaber, der er blevet tegnet gennem årene, skabte grundlaget for at man kan uddele diverse årlige legater herunder trillingelegater, redningslegater, en Aalborg pris og humørlegater til elever på uddannelsesinstitutionerne i byen.
Oldermand Niels Voss Hansen må dog sande, at Corona-krisen en periode satte aktivitetsniveauet ned, og det har betydet en lavere kendskabsgrad til den hæderkronede forening. Det vil man gerne have lavet om på.
– Vi har prominente medlemmer af vores laug, herunder vores afgåede majestæt Dronning Margrethe II ,og den nuværende konge – hans Majestæt Kong Frederik X, men vi ønsker også at få flere med i lauget – også uden blåt blod i årene. Gerne yngre og folk fra de lokale virksomheder.
Optagelsen foregår i Duus’ Vinkjælder. Menuen har så at sige altid stået på øl, pølser med brød og en enkelt snaps. Og oldermanden styrer som nævnt slagets gang.
Det er faktisk ikke så svært at opnå medlemskabet og dermed få den særlige nøgle til Duus’ Vinkælder.
– Vi er glade for at få gæster til Aalborg og vi møder alle med glæde og et åbent sind i vores ”lille” Laug, slutter Niels Voss Hansen og skåler med den udsendte journalist.
Hvorfor er Lauget opkaldt efter kong Christian den Fjerde, spørges der ofte. Kongen, som regerede fra 1588 til 1648 er én af Danmarkshistoriens mest elskede konger. Han tabte alle sine krige, mistede derved rigets udenlandske besiddelser, bragte landet på fallittens rand og havde en hoben uægte børn. Trods dette – eller måske netop derfor – er han så populær.
Hertil kommer, at hans navn er knyttet til Jens Bangs Stenhus, der er bygget 1624-25. Jens Bang, som var en velhavende købmand, og kong Christian kendte hinanden. På samme tid som Jens Bang byggede sit stenhus i Aalborg, opførte kong Christian Børsen i København.