Indlæg: Skærpede krav til at arbejde med asbestplader

 

Private har aldrig været underlagt nogle arbejdsmiljøregler – til forskel fra professionelle håndværkere. F.eks. er der ingen stilladskrav eller værnemiddelkrav til private, der bygger selv.

– Det samme gælder, når man skal håndtere asbestholdige tagplader. Så vi hilser det velkomment, at det snart bliver forbudt for private selv at pille tagplader ned og bringe dem til genbrugspladserne, forklarer Mads Olesen, der er driftsdirektør og med indehaver af tømrervirksomheden Pallisgaard A/S.

Indtil nytår 2025 må private dog godt nedtage og aflevere et mindre antal plader på udvalgte genbrugspladser,  dog skal de være lagt i speciel emballage, der kan rekvireres.

– Men den øjeblikkelige situation på området gør, at alle lige nu har gang i at få fjernet asbestholdige plader på ene eller anden måde. Og det er derfor ikke til at opdrive nye asbestfrie erstatningstagplader nogen steder, fortæller Mads Olesen.

– Den nye om, at det skal være autoriserede håndværkere, der skal arbejde med asbestpladerne er faktisk gældende, men de nødvendige cirkulærer er ikke helt på plads, så der kører en dispensationsordning lige nu.

Nordjyder kender faren

– Det gør så, at vi og vores kolleger skal have nogle af de ansatte certificerede til at håndtere de sundhedsfarlige plader. Alle her i Nordjylland ved, at de asbestholdige plader fra den nu lukkede Eternitfabrik, er kræftfremkaldende. Derfor tager mange – heldigvis også private – deres forholdsregler.

– Vi gør det også og her i løbet af efteråret sender vi medarbejdere på kursus i at arbejde med fjernelse af de sundhedsskadelige plader. Indtil da håber jeg også, at de private passer på, udtaler Mads Olesen.

– Lige nu er det blot som om, der hersker lidt panik med hensyn til at renovere tagene. Men ikke alle kan blive færdige med projekterne, når man ikke kan skaffe erstatningspladerne. Så alle skal have lidt tålmodighed.

Pallisgaard A/S i Aalborg har omkring 50 tømrere beskæftiget, og dertil kommer 15 lærlinge, som de i firmaet forventer sig meget af i fremtiden. Mads er stolt af sit fag og ønsker, at arbejdsvilkårene på alle måder er så attraktive, at flere kan se sig selv blive gamle i faget.

– Vi skal beskytte og værne om vores gode medarbejdere, der efter min mening har fået verdens bedste uddannelse. Hvis ikke vi i branchen giver de dygtige unge nogle gode opgaver og muligheder, vil tendensen fortsætte, når det gælder, at mange efter max. fem år i branchen har fået lyst til at blive lærere, politibetjente eller noget andet. Som tømrere har de unge jo virkeligt fået noget, som de kan bruge – også andre steder. De kan koordinere projekter, de kan kommunikere med andre, og de har lært at styre tidsforbrug. Derfor er de efterspurgte andre steder.

Virksomheder skal have autorisation i 2025

Folketingets partier har med en ændring af arbejdsmiljøloven vedtaget en autorisationsordning på asbestområdet. Formålet med autorisationsordningen er, at færre skal udsættes for asbest. Det betyder, at nedrivning af asbest fra 1. januar 2025 kun må udføres af autoriserede virksomheder. Ikke-autoriserede virksomheder og private må dog udføre kortvarigt nedrivningsarbejde af mindre karakter som fx nedtagning af enkelte asbestholdige tagplader eller enkelte fliser fastgjort med asbestholdig fliseklæb.

Autorisationsordningens betydning for private

Autorisationsordningen betyder, at privatpersoner fra 1. januar 2025 ikke selv må nedrive asbest, medmindre der er tale om kortvarigt nedrivningsarbejde af mindre karakter, fx nedtagning af enkelte asbestholdige tagplader.

Privatpersoner vil lovligt kunne nedrive fx et asbesttag frem til 1. januar 2025. Det er dog Arbejdstilsynets klare anbefaling, at private indtil da får hjælp fra professionelle firmaer til at fjerne asbest, da det kræver specialiseret viden at gøre det på en forsvarlig og sikker måde.